Auto rijden

Een spoorstang(stuurstang) is een apparaat dat het stuurgewricht van de auto verbindt met het stuurhuis op het voorwiel. Het voorwiel is verbonden door een fuseestuk die weer aan het uiteinde van de spoorstang zit. Wanneer er aan het stuurwiel gedraaid wordt, activeert het een beweging door het hele mechanisme. De stangen trekken of duwen aan het wiel om het zo te laten sturen. Omdat het vrijwel onmogelijk is om met een voertuig te rijden waarvan het stuur niet gedraaid kan worden, is meteen duidelijk hoe belangrijk het onderhoud van dit onderdeel is.

Spoorstang

De spoorstang uiteinden die aan de wielkast zit bevestigd zorgt ervoor dat het voertuig functioneel en moeiteloos stuurbaar is. Dit deel van het stuurmechanisme is echter blootgesteld aan enorme slijtage omdat het continu wordt gebruikt tijdens het rijden. Wanneer de stuurstang gebreken gaat vertonen, zullen er in de aanloop daar naar toe eerst een paar waarschuwingssignalen afgegeven worden. Waarna drastisch moet worden gecontroleerd en wanneer nodig worden vervangen.

Wat zijn de eerste tekenen van falen?

Wat zijn de tekenen om op te letten dat de auto mogelijk defecte spoorstangen heeft? Houd eerst de slijtage van de banden in de gaten. Als het loopvlak op de voorwielen sneller lijkt te verslijten dan de rest van het loopvlak, kan dit betekenen dat het wielspoor afwijkend is. Een ander teken van een falende stuurstang is als het wiel een piepend of krakend geluid aan de voorkant maakt, wanneer je aan het stuur draait of door een kuiltje rijdt. Hoewel het geluid mogelijk afkomstig is van een defect kogelgewricht, is het de moeite waard om een defecte stuurstang niet uit te sluiten.

Auto rijden

En als de stuurstang van het voertuig helemaal uitvalt, zijn er totaal geen stuurmogelijkheden meer. Wanneer dit gebeurt, is de kans groot op een ongeval, met alle gevolgen van dien. Wordt er tijdens het sturen speling waargenomen op de verbinding tussen het stuurwiel en de voorwielen, dan is dit een indicatie dat de spoorstang aan het overlijden is. Ons advies is: Laat het allemaal niet zover komen. Wij van www.autopartsonline.nl hebben onderdelen van de meest gangbare automerken op voorraad. Bestel via onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.