remschijven

Een auto bestaat uit talrijke onderdelen. Een groot deel van die onderdelen mag gerust als onmisbaar worden bestempeld. Uiteraard vallen elementaire onderdelen die deel uitmaken van het remsysteem hier ook onder. Een van de onderdelen waar het dan om gaat wordt gevormd door de remschijven. Deze remschijven komen elke keer in actie wanneer jij als bestuurder op het rempedaal trapt. Geen wonder dus, dat deze remschijven aan slijtage onderhevig zijn en zo nu en dan vervangen moeten worden. Lees hieronder hoe je erachter komt of het inderdaad tijd is voor vervanging.

Hoe weet je dat het tijd is je remschijven te vervangen?

Je kunt het aan verschillende dingen merken dat je remschijven versleten zijn en vervangen moeten worden, te weten:

  • Je merkt dat je remweg duidelijk langer is dan voorheen.
  • Je moet het rempedaal verder intrappen om het gewenste remeffect te realiseren.
  • Het stuur begint te trillen zodra je het rempedaal intrapt.
  • Je hoort een piepend geluid tijdens het remmen.

Over het algemeen gaan experts ervan uit dat remschijven ongeveer 110.000 kilometer mee kunnen. Echter kan dit aantal kilometers hoger of lager uitvallen. Het vaak hard en abrupt afremmen zorgt bijvoorbeeld voor extra snelle slijtage. Rem je echter meestal geleidelijk af, simpelweg door het gaspedaal los te laten, dan verloopt die slijtage veel langzamer.

remschijven

Belangrijk om rekening mee te houden bij de vervanging

Wanneer het op een gegeven moment tijd is de remschijven van je auto te laten vervangen, houd er dan rekening mee dat je alle schijven zult moeten laten doen, zelfs al is de ene schijf iets meer versleten dan de andere. Remschijven werken namelijk samen en tegelijkertijd. Als hierbij de ene schijf veel ouder is dan de andere, dan heeft dat een instabiel rempatroon van je voertuig tot gevolg.