Voor een auto die op elektriciteit rijdt, zijn de premiekosten vaak hoger dan voor een auto op benzine, diesel of gas. Wanneer je voor je elektrische auto een accu huurt, dan dien je hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Wanneer je een elektrische auto rijdt en er ontstaat schade, dan ben je meestal meer geld kwijt aan de reparatiekosten dan bij een auto die op brandstof rijdt. Een volledig elektrische accu is dan ook veel duurder dan een hybride accu. Wanneer je elektrisch rijdt, is het vaak aan te raden een allrisk autoverzekering af te sluiten gezien je dan altijd verzekerd bent voor hoge kosten indien er iets met je auto gebeurt.

Waarom elektrisch rijden?

Wanneer je kiest elektrisch te gaan rijden, kun je tegenwoordig kiezen uit drie soorten auto’s. Namelijk de volledig elektrische auto’s, hybride auto’s of plug-in hybrides. De volledig elektrische auto rijdt geheel op elektriciteit maar heeft vooralsnog een beperkte actieradius waardoor je geen erg lange afstanden kunt afleggen zonder je auto weer op te laden aan een oplaadpunt. De plug-in hybrides rijden ook op elektriciteit, maar kunnen volgetankt worden met brandstof waarmee je auto elektriciteit kan opwekken. Hierdoor is een grotere actieradius haalbaar met dit type auto’s. De hybride auto’s rijden op zowel brandstof als elektriciteit waardoor je net zo ver kunt rijden als je doorgaans gewend bent.

Welke autoverzekeraars bieden verzekeringen voor de elektrische auto?

Wanneer je een elektrische auto koopt, dan kun je bij bijna alle autoverzekeraars een geschikte en goedkope autoverzekering afsluiten. Voor een volledig overzicht, ga eens naar autoverzekering afsluiten op Overstappen.nl. Dit ligt echter anders wanneer je een Tesla auto bezit gezien het ingebouwde volgsysteem bij dit merk niet voldoende is volgens veel verzekeraars. Een ingebouwd volgsysteem is een systeem dat je auto in geval van diefstal kan opsporen. Omdat deze bij Tesla niet voldoet in vergelijking tot andere auto’s, willen veel verzekeringen de Tesla niet verzekeren. Om uit te zoeken autoverzekeraars wel Tesla’s kunnen verzekeren, kun je eenvoudig online zoeken op het ruime aanbod aan autoverzekering vergelijkingswebsites. De voordelen van een elektrische  zijn bijvoorbeeld de lagere kosten aan brandstof, de lagere onderhoudskosten, het snel optrekken van de motor, mindere vervuiling en CO2 uitstoot en het mindere geluidsoverlast dat veroorzaakt wordt. Nadelen zijn de hoeveelheid aan oplaadpunten die momenteel beschikbaar zijn, de duur van het opladen en de lagere maximale snelheid.