Drie soorten dakramen voor elke wens

Drie soorten dakramen voor elke wens

10 april 2020 Uit Door Redactie

Meer licht in een ruimte is goed voor de mens. We zitten al vrij vaak binnen en dat is niet gezond. Om toch depressies en andere gezondheidsklachten te voorkomen, wil je zoveel mogelijk zon in je leven. Dat kan onder andere door meer ramen of zelfs dakramen in je woning te plaatsen. Daarmee kun je namelijk de zon die normaal op het dak staat je woning in halen. Het zorgt er bovendien voor dat de ruimte eronder – doorgaans de zolder – niet te warm wordt want je kunt beter luchten. 

Dakramen

Er zijn een aantal soorten dakramen om uit te kiezen die we hier bespreken:

  • het zolderraam
  • het tuimelraam
  • het uitzetvenster

Het zolderraam

Een dakraam in de vorm van een normaal zolderraam opent zoals je gewend bent van een raam. Er zit dus een as aan de zijde en je opent het raam door het naar je toe te trekken. Dit is een voordelige vorm van een dakraam en ziet er bovendien klassiek uit.

Het tuimelraam

Dakramen

Een tuimelraam doet wat de naam al aangeeft: het tuimelt. Er zit dus een as op het midden over de horizontale van het raam waarop het raam draait. Zo kun je het dus open tuimelen. Sommige tuimelramen hebben een verhoogde as. Zorg wel dat je dit raam niet open laat staan als het regent, dan loopt het water zo je huis in.

Het uitzetvenster

Een uitzetvenster opent naar buiten. Je kunt er vaak door middel van een standaard een open raam van maken. Het uitzetvenster is praktisch voor als het regent want het water loopt zo de dakgoot in.